Varhaiskasvatus ja kirjoitukset

Kysymys:

Hei!

Olen nyt lukiossa. Lukion jälkeen haluaisin opiskella itseni varhaiskasvatuksen opettajaksi tai johonkin liikuntaan liittyvään ammattiin.


Mietinkin, että mitkä aineet minun kannattaisi kirjoittaa? Olen itse miettinyt äidinkieltä, pitkää ruotsia, lyhyttä matikkaa ja terveystietoa ainakin. Lisäksi harkitsen/minua kiinnostaa vähän biologian, filosofian ja yhteiskuntaopin kirjoittaminen. Joten mitä aineita minun kannattaisi kirjoittaa, jos haluan varhaiskavatuksen opettajaksi? Vai kannattaako painottaa enemmän taide aineita? Meinaan suorittaa liikunta- ja tanssidiplomin lukiossa, ja ehkä myös kuvataidediplomin.


Kiitos avustasin jo etukäteen :)

Opintoneuvoja vastaa:

Hei !

Todistusvalintaa varten äidinkieleen, pitkään ruotsiin ja matikkaan panostaminen kannattaa. Nämä aineet ovat sellaisia, jotka tuottavat hyvin pisteitä mille tahansa alalle. Kasvatustieteen todistusvalinnassa katsotaan näiden kolmen aineen lisäksi yhtä reaaliainetta. Mainitsemistasi aineista biologia tuottaa parhaiten pisteitä (max 22,4) sen jälkeen filosofia ja yhteiskuntaoppi (max 20,0) ja sitten terveystieto (max 17,3). Itse valitsisin näistä esimerkiksi kaksi kiinnostavinta ainetta ja keskittyisin niihin huolellisesti. Näin sinulla olisi viisi kirjoitettavaa ainetta.

Todistusvalinnassa diplomeista ei saa pisteitä, mutta soveltuvuuskokeen osuudessa ne ovat etu. Liikunnalliset ja taideaineet ovat myös kivaa vastapainoa kirjallisten aineiden opiskelulle, eli voit hyvin tehdä parikin diplomia, jos se ei kuormita sinua liikaa!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja