Psykalle ammattikoulupohjalta

Kysymys:


Moikka, haluaisin hakea opiskelemaan psykologiaa, mutta minä en ole ylioppilas vaan olen ammattikoulun käynyt. Yhteensä ravinitola-alan opintoja siellä 3 vuotta ja myöhemmin 2,5 vuotta poliisin perustutkinnon ( se aikaisempi ennen muutosta AMK:si )
Eli onko minulla mahdollista hakea opiskelemaan psykologiaa ja jos niin mihin ja millä tavoin? Avoin Yliopisto vai ... ?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Ammattikoulupohjalta voi hakea opiskelemaan psykologiaa. Ensi keväästä alkaen 40% psykologian opintosuuntaan hakevista valitaan pääsykokeen perusteella, joten ilman yo-todistustakin on mahdollisuus päästä opiskelemaan. Psykologian valintakoe perustuu pitkälle matematiikkaan, sillä yli puolet kevään 2019 valintakokeen tehtävistä käsitteli tilastotiedettä ja matemaattis-loogista päättelyä. Pääsykokeeseen kannattaa siis valmistautua huolellisesti, varsinkin jos et ole käynyt lukion matematiikkaa. Tutustu myös vanhoihin valintakokeisiin esimerkiksi täällä.

 

Avoimen yliopiston väylähaku järjestetään jatkossa osana kevään ja syksyn yhteishakuja. Tänä keväänä avoimen kautta hakeneet ovat osallistuneet yhteiseen valintakokeeseen ja esimerkiksi Jyväskylässä hakijoilta on vaadittu 100 suoritettua opintopistettä avoimen yliopiston psykologian opintoja, mikä vastaa 1,5-2 vuotta kokopäiväistä yliopisto-opiskelua. Ensi kevään vaatimukset avoimen yliopiston väylän hakuun julkaistaan loka-marraskuussa, jolloin kannattaa katsoa, olisiko vaatimuksia hieman kevennetty.

 

Avoimen yliopiston psykologian kursseista on varmasti hyötyä opiskeluja ja pyrkimistä ajatellen, mutta suosittelisin ensisijaisesti panostamaan valintakokeeseen varsinkin, jos et pysty opiskelemaan kokoaikaisesti avoimessa yliopistossa!

 

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja