Psykalle aikuisopiskelijana

Kysymys:

Hei,
olen jo pitempään työelämässä ollut farmaseutti. Koko ikäni olen silti miettinyt, että haluaisin lähteä opiskelemaan psykologiaa. Suurin este ja haaste tähän on ollut tietenkin rahatilanne (opiskelijaelämä ja perheen yhteensovitus), mutta toinen ongelma on kielitaito. Olen aikoinaan lukenut lyhyen englannin ja vaikka yliopistossakin sillä pärjäsin, niin kyllä se töitä teetti. Tällä hetkellä en ole kieltä juuri tarvinnut ja pohja on huono. Pelkään siis, etten pärjäisi pääsykoekirjojen suhteen. Ovatko nämä pääsykoekirjat nykyäänkin englanninkielisiä? Ja onko niistä olemassa mitään käännettyjä tai korvaavia versioita?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei,

Ensi kevään psykologian valintakoetiedot julkaistaan loka-marraskuussa, joten sitten tiedämme tulevasta enemmän. Tähän asti valintakoekirjallisuus on ollut täysin suomenkielinen. Viime keväänä mainittiin ensimmäisen kerran valintakoevaatimusten yhteydessä, että huhtikuussa julkaistavassa materiaalissa saattaa olla myös englanninkielistä aineistoa, mutta siinä tapauksessa aineiston yhteydessä julkaistaan suomenkielinen sanasto. Englanninkielistä materiaalia ei kuitenkaan ollut viime keväänä.

Älä huoli suotta etukäteen. Yleensä kun kiinnittää huomiota ajatuksella tekstirakenteen ja pääkohtiin sekä käy läpi keskeiset käsitteet, niin ymmärrys sisällöstä tulee sitä kautta. Mikäli mietit valmennuskurssille tuloa, niin siellä artikkelit käydään läpi perusteellisesti.

Jos sinulla on nyt aikaa, niin kannattaa lueskella oman kiinnostuksen mukaan alan tai ihan muuta englanninkielistä tekstiä. Sillähän ehdit prepata jo paljon kuluvan syksyn ja talven aikana kielitaitoa. Vaikkei valintakoeaineistossa olisikaan enkun kielisiä tekstejä, niin opinnoissa lähes kaikki kirjallisuus tulee englanniksi. Mutta niissä kyllä pärjää, kun tottuu lukemaan.

Terveisin,

Mia, opintoneuvoja