Lääkis ja ainevalinnat

Kysymys:

Hei. Millaisia arvosanoja kirjoituksista pitäisi tulla arviolta, jos tavoitteena olisi päästä opiskelemaan joko Kuopioon tai Ouluun lääketiedettä. Tällä hetkellä suunnitelmissa on kirjoittaa Äidinkieli, pitkä enkku, lyhyt matikka, kemia, biologia ja psykologia. Ja olisiko minun järkevämpää vaihtaa psykologia fysiikkaan jos siitä saa enemmän pisteitä koska en kirjoita pitkää matikkaa?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Veikkaisin, että noilla aineilla sinulla olisi hyvä olla kuusi eximiaa tai esimerkiksi LLEEMM-suora. Lyhyt matematiikka antaa noin kymmenen pistettä vähemmän kuin pitkä matematiikka samalla arvosanalla, joten matematiikkaan kannattaa panostaa kunnolla.

Oletan, että psykologia kiinnostaa sinua enemmän, kuin fysiikka, koska olet valinnut sen aineeksesi. Pisteissä fysiikan M vastaa suurin piirtein psykologian E:tä. Arvioi, kumpi arvosana (tai fysiikan E/ psykologian L) sinulla onnistuisi saavuttaa helpommin kirjoituksissa. Jos fysiikka ei suju eikä sen lukeminen motivoi, ei sitä kannata päntätä, vaan keskittyä tänä vuonna psykologian kirjoituksiin.

Fysiikkaa toki tarvitaan todennäköisesti pääsykokeessa, jos todistuspisteet eivät riitä koulutuspaikkaan. Vielä en osaa sanoa, kuinka paljon aikaa keväällä jää pääsykokeeseen lukemiseen, jos ei pääsekään todistuksella sisään lääkikseen. Voi olla, että jos kirjoitat psykologian, et ehdi lukea fysiikkaa itsenäisesti pääsykoetta varten. Jos jäät ilman opiskelupaikkaa, voit kirjoittaa fysiikan välivuonna ja samalla lukea pääsykokeisiin. Parhaimmassa tapauksessa saat koulupaikan todistuksella seuraavana vuonna.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja