Englantia opiskelemaan

Kysymys:

Moi!
Menen korottamaan yo-arvosanojani pääsykoeuudistuksen vuoksi. Olen ajatellut kirjoittavani uudestaan englannin, äidinkielen ja terveystiedon. Olen ajatellut hakevani Tampereen yliopistoon, varmaankin englantia lukemaan, ja olen myös nyt ajatellut hakevani informaatiotutkimukseen.

Kannattaako kolmea koetta uusia kerralla? Terveystiedon valitsin pienen kurssimäärän vuoksi, ja se tuntui "helpolta" valinnalta kirjoittaa uudelleen. Englannin arvosana harmittaa, joten sen olen varmasti kirjoittamassa, mutta äidinkielen yo-koe on muuttunut, niin en tiedä onko sitä kannattavaa lähteä kirjoittamaan uudelleen. Olen ilmoittautunut jo aikuislukion opiskelijaksi, ja käyn siellä ainakin englannin ja terveystiedon abikurssit (myös muutamat normikurssit). Yo-arvosanani ovat tällä hetkellä CCCCB, ja kaikista yllämainituista aineista minulla on arvosana C.

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Ensisijaisesti sinun kannattaa panostaa tuohon englantiin, sillä siitä tulee olla arvosana E, jotta voit tulla valituksi ylioppilastodistuksella Tampereelle englantia lukemaan. Jos päätät hakea jollekin muulle alalle, pitkästä kielestä saa hyvin pisteitä mihn tahansa hakukohteeseen. Englannin uusimisesta on hyötyä myös, jos menet pääsykokeeseen – puolet opiskelijoista valitaan Tampereelle pääsykokeella. Jos arvosanojen korottaminen ei onnistu halutulla tavalla, niin pääsykoe on aivan yhtä toimiva reitti yliopistoon.

Äidinkielestä saa maksimissaan 33 pistettä todistusvalinnoissa, terveystiedosta taas vain 17,3, vaikka siitä kirjoittaisi laudaturin. Sinuna uusisin siis myös äidinkielen. Koska olet näin ajoissa liikenteessä opintojen suhteen, voit hyvin uusia myös tuon terveystiedon, mutta suuntaa voimavarasi ensisijaisesti englantiin ja äidinkieleen. Suosittelen myös valmistautumaan pääsykokeeseen treenaamalla paljon englantia muutenkin, kuin vain lukion kursseilla!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja