Miten AMK-koe muuttuu?

Kysymys:

Miten koe muuttuu?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Ensi syksynä lähes kaikki ammattikorkeakouluun pyrkivät tekevät samanlaisen sähköisen kokeen. Koe koostuu erilaisista kokonaisuuksista, joista osan tekevät kaikki hakijat ja osan vain tietylle alalle pyrkijät. Esimerkiksi kielitaitoa testataan kaikilta, mutta matemaattis-luonnontieteellisen osion tekevät vain tekniikan alalle pyrkivät. Haastatteluja ja muita soveltuvuuskokeita ei näillä näkymin ole syksyllä luvassa.

Suurin osa opiskelupaikoista jaetaan syksyllä uuden pääsykokeen perusteella, josta voit lukea blogipostauksen täältä!

Opintopolku.fi -palvelusta voit etsiä omat hakukohteesi ja tarkistaa, onko hakukohteessasi käytössä AMK-valintakoe.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

 

Millaiset arvosanat lääkikseen?

Kysymys:

Hei! Olen lukion abivuodella tällä hetkellä ja unelmani on päästä opiskelemaan lääkistä Helsingin, Tampereen tai Turun yliopistoon. Mitä arvosanoja luulisit, että minun tulisi tavoitella, kun kirjoitettavat aineet ovat pitkä englanti, biologia, äidinkieli, pitkä matematiikka, kemia ja psykologia?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Olet valinnut hyvät aineet lääkiksen todistusvalintoja ajatellen. Luulisin, että yksi tai kaksi laudaturia ja neljä tai viisi eximiaa riittävät hyvin riippuen paikkakunnasta.

Parhaiten pisteitä tuottaa pitkä matematiikka ja sen jälkeen kemia. Jos nämä sujuvat, lähtisin tavoittelemaan ensisijaisesti näistä korkeimpia arvosanoja. Sinuna panostaisin etenkin kemiaan, sillä sitä tarvitaan myös pääsykokeessa.

Lukion aikana kannattaa valmistautua sekä lääkiksen pääsykokeeseen, että yo-kokeisiin, sillä voit tulla valituksi yliopistoon joko yo-todistuksella tai pääsykokeella. Lisäksi esimerkiksi biologian, fysiikan ja kemian lukeminen lukiossa helpottaa pääsykoeurakkaa ja pääsykokeisiin lukeminen tukee yo-kirjoituksiin valmistautumista.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Hierojan papereilla AMKiin

Kysymys:

Voiko hierojan ammattitutkinto todistuksella hakea opiskelemaan AMK?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Hierojan ammattitutkinnolla voi hakea ammattikorkeakouluun, mutta sinun pitää osallistua AMK-valintakokeeseen. Hierojan ammattitutkinto on 150 osaamispistettä, kun todistusvalintaa varten vaaditaan 180 osaamispisteen laajuinen ammatillinen perustutkinto.

Poikkeuksiakin löytyy: Opintopolusta löydät kaikki hakukohteet ja niiden hakukelpoisuusvaatimukset eli tiedon siitä, riittääkö ammattitutkinto juuri sinun hakukohteeseesi, vai vaaditaanko sinne ammatillinen perustutkinto. Nämä kannattaa tarkistaa ennen hakemista ammattikorkeakouluun!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

 

Varhaiskasvatus ja kirjoitukset

Kysymys:

Hei!

Olen nyt lukiossa. Lukion jälkeen haluaisin opiskella itseni varhaiskasvatuksen opettajaksi tai johonkin liikuntaan liittyvään ammattiin.


Mietinkin, että mitkä aineet minun kannattaisi kirjoittaa? Olen itse miettinyt äidinkieltä, pitkää ruotsia, lyhyttä matikkaa ja terveystietoa ainakin. Lisäksi harkitsen/minua kiinnostaa vähän biologian, filosofian ja yhteiskuntaopin kirjoittaminen. Joten mitä aineita minun kannattaisi kirjoittaa, jos haluan varhaiskavatuksen opettajaksi? Vai kannattaako painottaa enemmän taide aineita? Meinaan suorittaa liikunta- ja tanssidiplomin lukiossa, ja ehkä myös kuvataidediplomin.


Kiitos avustasin jo etukäteen :)

Opintoneuvoja vastaa:

Hei !

Todistusvalintaa varten äidinkieleen, pitkään ruotsiin ja matikkaan panostaminen kannattaa. Nämä aineet ovat sellaisia, jotka tuottavat hyvin pisteitä mille tahansa alalle. Kasvatustieteen todistusvalinnassa katsotaan näiden kolmen aineen lisäksi yhtä reaaliainetta. Mainitsemistasi aineista biologia tuottaa parhaiten pisteitä (max 22,4) sen jälkeen filosofia ja yhteiskuntaoppi (max 20,0) ja sitten terveystieto (max 17,3). Itse valitsisin näistä esimerkiksi kaksi kiinnostavinta ainetta ja keskittyisin niihin huolellisesti. Näin sinulla olisi viisi kirjoitettavaa ainetta.

Todistusvalinnassa diplomeista ei saa pisteitä, mutta soveltuvuuskokeen osuudessa ne ovat etu. Liikunnalliset ja taideaineet ovat myös kivaa vastapainoa kirjallisten aineiden opiskelulle, eli voit hyvin tehdä parikin diplomia, jos se ei kuormita sinua liikaa!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Merkonomista kasvatustieteilijäksi

Kysymys:

Heippa!
Olen 21-vuotias merkonomiksi valmistunut nainen. Minua on alkanut kiinnostamaan todella paljon kasvatustieteellisen opinnot, mutta pelkän ammattitutkinnon suorittaneena ajatus kuulostaa kaukaiselta. En haluaisi kuitenkaan jättää sen takia unelmia saavuttamatta.


Mistä minun kannattaisi lähteä liikkeelle? Olen miettinyt avointa yliopistoa, ja valmennuskurssia. Haluaisin alkaa jo nyt jollain tavalla valmistautumaan, ja opettelemaan tieteellisen tekstin käsittelyä. Olen lukenut jo hieman edellisten vuosien VAKAVA-kokeita, ja katsonut oikeita vastauksia.

Olisiko sinulla antaa vinkkejä, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Kuulostaa siltä, että olet jo jonkin verran perehtynyt siihen, mitä hakijalta odotetaan pääsykokeessa. Nykyisellä tiedolla ennakkoaineisto poistuu VAKAVA-kokeesta kokonaan ja hakijoilta odotetaan ennakkomateriaalin omaksumisen sijaan yhä enemmän kokeessa jaettavan aineiston hallintaa. Tärkeintä kokeen kannalta olisi siis oppia lukemaan tieteellistä tekstiä, sekä tutustua kasvatustieteen peruskäsitteisiin.

Avoimessa yliopistossa voit suorittaa kasvatustieteen perusopintojen kursseja, jos aikataulusi antaa sinulle myöten. Toinen vaihtoehto on katsoa yliopiston opetussuunnitelmasta, mitä kirjoja ensimmäisillä kasvatustieteen kursseilla luetaan ja lainata ne kirjastosta. Yleensä ensimmäisillä kursseilla käydään läpi peruskäsitteet, kuten pedagogiikka, opettajuus, koulutuksen ja yhteiskunnan suhde jne. Kirjat saattavat olla vaikeaselkoisia, mutta lukemalla ajatuksella ja tekemällä muistiinpanoja termistö alkaa varmasti tulla tutummaksi.

Valmennuskursseilla käydään läpi erilaisia lukutekniikoita sekä harjoituksia, joilla testataan omaa osaamista ennen pääsykoetta. Kurssi myös rytmittää harjoittelua ja se on hyvää jatkoa jo nyt aloittamallesi opiskelulle! Valmennuskeskuksen kasvatutieteen kurssit löydät täältä.

Muista myös seurata uutisia säännöllisesti – opiskelijavalinnat ja koulutus ylipäätään on ollut paljon esillä mediassa. Ajankohtaisten ilmiöiden seuraamisesta on hyötyä oman asiantuntijuuden rakentamisessa!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Miten kirjoitukset kannattaa jakaa?

Kysymys:

Miten kannattaa lukiossa jakaa yo-kokeiden tekeminen syksyn ja kevään välillä?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Ylioppilaskirjoitukset kannattaa aloittaa yleensä lukion kolmannen vuoden syksyllä. Suosittelisin kirjoittamaan syksyllä pienemmän kurssimäärän aineita ja jättämään kolmannen vuoden keväälle esimerkiksi äidinkielen ja matematiikan, koska niillä on suuri painoarvo opiskelijavalinnoissa. Syksyllä ei usein ole lukulomaa ja abikurssien tarjonta voi olla suppeampi, eli varaudu siihen, että joudut tekemään enemmän itsenäistä työtä. Jos haluat kirjoittaa neljän pakollisen lisäksi useita ylimääräisiä aineita, suosittelen jatkamaan kirjoituksia neljännen vuoden syksyllä.

Lue lisää ylioppilastutkinnosta täältä.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Terapeutiksi

Kysymys:

Miten haen terapeutiksi?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Terapeutteja on olemassa erilaisia. Yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa voi opiskella puheterapeutiksi, ravitsemusterapeutiksi, jalkaterapeutiksi, fysioterapeutiksi tai toimintaterapeutiksi. Näihin ohjelmiin haetaan pääsääntöisesti kevään yhteishaussa, syksyllä paikkoja on auki vain joihinkin ammattikorkeakoulujen koulutusohjelmiin.

Psykoterapeutiksi vaaditaan pohjalle vähintään amk-tasoinen terveydenhoito- tai sosiaalialan koulutus ja työkokemusta alalta.

Usein psykologin ja terapeutin käsitteet menevät puhekielessä sekaisin. Psykologin ammatti on oma tehtävänsä, jossa keskitytään ihmisen mieleen ja käyttäytymiseen. Psykologiksi voi opiskella yliopistossa.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

AMK mihin hakea syksyllä?

Kysymys:

Moi. Millaisia paikkoja on syksyn haussa?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Syksyllä on tulossa hakuun monipuolisesti eri alojen opiskelupaikkoja ammattikorkeakouluihin. Tarjolla on esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan, insinöörialojen ja ravintola-alan hakukohteita ympäri Suomea. Syksyn yhteishaussa olevat koulutukset alkavat tammikuussa 2020.

Opintopolusta löydät kaikki hakukohteet ja valintaperusteet eli tiedon siitä, valitaanko opiskelijoita pääsykokeen lisäksi yo- tai ammatillisella todistuksella.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

 

AMK syksy 2019 haku

Kysymys:

Hei! Voinko hakea amkiin amis-pohjalla kun pääsykoe ja valinnat muuttuu jotenkin?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Voit hakea syksyllä ammattikorkeakouluun ammattikoulupohjalla. Hakukohteestasi riippuu, järjestetäänkö sinne vain pääsykoe, vai otetaanko osa opiskelijoista sisään myös ammattikoulutodistuksen perusteella. Pääsääntöisesti suurin osa paikoista jaetaan syksyllä uuden AMK-valintakokeen perusteella, josta voit lukea lisää täältä!

Opintopolku.fi -palvelusta voit etsiä omat hakukohteesi ja tarkistaa, onko hakukohteessasi käytössä pääsykoe ja todistusvalinta!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

 

Lääkikseen 2020

Kysymys:

Onko lääketieteen sisäänpääsy mahdollista jos mulla ei ole ylioppilastodistusta?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Lääketieteelliseen voi hakea, jos on suorittanut esimerkiksi ammattitutkinnon, eikä lukiota. Ensi vuonna lääkikseen valittavista valitaan osa pelkän yo-todistuksen perusteella ja ainakin puolet pääsykokeen perusteella. Pääsykoe pohjautuu hyvin pitkälle lukion biologian, fysiikan ja kemian oppimääriin, joten jos et ole käynyt lukiota, lukeminen ensi vuoden pääsykokeisiin kannattaa aloittaa heti!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Maisterihaku psykologiaan

Kysymys:


Moi. Onko psykologiassa maisteriksi hakevilla samanlainen koe Helsingissä kuin kandeiksi hakeville?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Opintopolussa sanotaan näin (tämän kevään tiedot):

Helsingin yliopiston psykologian koulutuksen maisterihaun hakukohteen valintakoe on sama kuin valintakoeyhteistyötä tekevien päähaun (kandihaut) hakukohteiden valintakoe.

 Tarkista vielä ensi kevään 2020 tiedot Opintopolusta loka-marraskuussa, kun sinne päivitetään uudet tiedot.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Lääkikseen todistuksella 2020

Kysymys:

moi,
olen hakemassa lääkikseen ensi vuonna, uusin nyt kirjoituksia. Kuinka suuri pistemäärä luulet että tarvitaan jotta lääkikseen pääsee todistuksella eli mitä arvosanoja pitäisi kirjoittaa? Arvio riittää hyvin

Opintoneuvoja vastaa:

Moikka!

Lääkikseen hakiessa kannattaa olla kirjoitettuna kuusi ainetta ja jos matematiikka sujuu, se kannattaa olla kirjoitettu pitkänä. Helsingissä ja Turussa pisteraja tulee olemaan korkeammalla, kuin Itä-Suomessa ja Oulussa. Veikkaisin, että Helsinkiin ja Turkuun riittää 2-3 laudaturia ja 3-4 eximiaa, riippuen siitä, onko kirjoittanut pitkän matematiikan, pitkän kielen ja fysiikan. Jos näitä ei ole kirjoitettu, arvosanojen pitää olla korkeampia, sillä esimerkiksi lyhemmistä kielistä ja muista reaaleista saa vähemmän pisteitä todistusvalinnoissa. Itä-Suomen yliopistoon ja Ouluun riittänee kuusi eximiaa tai esimerkiksi MMEELL-suora.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Psykalle ammattikoulupohjalta

Kysymys:


Moikka, haluaisin hakea opiskelemaan psykologiaa, mutta minä en ole ylioppilas vaan olen ammattikoulun käynyt. Yhteensä ravinitola-alan opintoja siellä 3 vuotta ja myöhemmin 2,5 vuotta poliisin perustutkinnon ( se aikaisempi ennen muutosta AMK:si )
Eli onko minulla mahdollista hakea opiskelemaan psykologiaa ja jos niin mihin ja millä tavoin? Avoin Yliopisto vai ... ?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Ammattikoulupohjalta voi hakea opiskelemaan psykologiaa. Ensi keväästä alkaen 40% psykologian opintosuuntaan hakevista valitaan pääsykokeen perusteella, joten ilman yo-todistustakin on mahdollisuus päästä opiskelemaan. Psykologian valintakoe perustuu pitkälle matematiikkaan, sillä yli puolet kevään 2019 valintakokeen tehtävistä käsitteli tilastotiedettä ja matemaattis-loogista päättelyä. Pääsykokeeseen kannattaa siis valmistautua huolellisesti, varsinkin jos et ole käynyt lukion matematiikkaa. Tutustu myös vanhoihin valintakokeisiin esimerkiksi täällä.

 

Avoimen yliopiston väylähaku järjestetään jatkossa osana kevään ja syksyn yhteishakuja. Tänä keväänä avoimen kautta hakeneet ovat osallistuneet yhteiseen valintakokeeseen ja esimerkiksi Jyväskylässä hakijoilta on vaadittu 100 suoritettua opintopistettä avoimen yliopiston psykologian opintoja, mikä vastaa 1,5-2 vuotta kokopäiväistä yliopisto-opiskelua. Ensi kevään vaatimukset avoimen yliopiston väylän hakuun julkaistaan loka-marraskuussa, jolloin kannattaa katsoa, olisiko vaatimuksia hieman kevennetty.

 

Avoimen yliopiston psykologian kursseista on varmasti hyötyä opiskeluja ja pyrkimistä ajatellen, mutta suosittelisin ensisijaisesti panostamaan valintakokeeseen varsinkin, jos et pysty opiskelemaan kokoaikaisesti avoimessa yliopistossa!

 

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Lääkikseen ilman lukiota

Kysymys:

Hei, voinko hakea lainkaan lääkikseen, jos en ole käynyt lukiota?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Voit hakea lääketieteelliseen esimerkiksi ammattikoulutaustalla. Jokin toisen asteen tutkinto, esimerkiksi ammattitutkinto, pitää olla tehty, jotta olet hakukelpoinen.

Lääkiksen pääsykokeesta ei ole vielä tullut vuoden 2020 ennakkotietoja, mutta todennäköisesti koe pohjautuu edelleen lukion kurssien soveltamiseen. Jos et siis ole käynyt lukiota, varaudu opiskelemaan lukion kurssien sisällöt koko laajudessaan ainakin fysiikasta, kemiasta ja biologiasta. Tähän kannattaa varata riittävästi aikaa!

Voit tutustua tämän vuoden pääsykokeeseen täällä ja poimia vinkkejä siihen, mitä koetta varten pitäisi osata.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Turun oikis 2019 - yo-todistus

Kysymys:

Hei! Millaisella todistuksella voi käytännössä päästä opiskelemaan oikeustiedettä? Hain tänä vuonna Turun oikeustieteelliseen, mutta valintakoe ei mennyt niin hyvin kuin toivoin. Sen takia mietin, olisiko vielä mahdollista päästä todistusvalinnalla sisään oikikseen.

Olisiko minun siis mahdollista päästä Turkuun pelkällä todistuksella, kun olen kirjoittanut E:n pitkästä matikasta ja pitkästä englannista? Lisäksi olen kirjoittanut L:n äidinkielestä, historiasta, keskipitkästä ruotsista ja lyhyestä saksasta.

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Veikkaisin, että pisterajan tulee olemaan noin 40 hujakoilla; tämä tarkoittaisi noin E:n papereita, joihin kuuluisi pitkä matikka ja yksi pitkä kieli.

Hyvältä näyttää. Uskoisin, että tuolla todistuksella pääsee sisään, mutta lopulliset pisterajat näemme sitten kesäkuussa!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

26.6.2019: Todistusvalinnan pisterajat

Hammaslääkiksen todistusvalinnat 2020

Kysymys:

Hei, olisikohan sinulla joitakin ajatuksia siitä, minkälaiset paperit tulee olla keväällä 2020 hammaslääketieteelliseen hakiessa? Erityisesti minua mietityttää lääkiksen antamat epämääräiset tiedot todistuksella otettavien hakijoiden määrästä, sillä enintään 51% voi lopulta tarkoittaa melko eri määriä.

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan sivustolla sanotaan näin:

Todistusvalinnan lisänä säilyy valintakoe, jonka perusteella valittaville varataan 49 % aloituspaikoista.

Tämän perusteella olettaisin, että todistuksella lääkikseen otetaan noin 51% sisäänpäässeistä. Hammaslääkikseen on hieman vähemmän hakijoita yhtä aloituspaikkaa kohti, kuin lääkiksessä, minkä takia todistusvalinnoissa pärjää hieman heikommilla arvosanoilla, kun mitä arvelen alla olevalla videolla. Keskimäärin E:n ja L:n papereilla pärjää haussa hyvin. Helsingissä ja Turussa pisteraja tulee olemaan korkeammalla, kuin Itä-Suomessa ja Oulussa. Kurkkaa täältä, mitä aineita lääkikseen hakua varten kannattaa kirjoittaa.

Tarkemmat todistusvalintakiintiön tiedot ilmoitetaan Opintopolussa kunkin hammaslääkiksen osalta ensi syksynä. Laitan niistä tiedotetta Opintoblogiin, kun ne julkaistaan!

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Koulukuraattoriksi

Kysymys:

Mitä tulee opiskella, jotta voi toimia koulukuraattorina?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Koulukuraattoriksi voi valmistua joko ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta. Ammattikorkeakoulussa osallistutaan sosionomin koulutusohjelmaan, kun taas yliopistossa sosiaalityön koulutusohjelmaan.

Helsingin yliopistossa haetaan erikseen sosiaalitieteiden kandiohjelmaan ja muualla Suomessa osallistutaan sosiaalityön yhteisvalintakokeeseen https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/sosiaalityon-yhteisvalinta. Ammattikorkeakoulussa haetaan sosiaalialalle, jossa on kaikkiin oppilaitoksiin yhteinen valintakoe: http://soteli.metropolia.fi/

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Psyka vai kasvatustiede, todistusvalinnat

Kysymys:

Valmistun tänä keväänä lukiosta ja hain opiskelemaan psykologiaa kevään haussa. Olen päätynyt kuitenkin pitämään välivuoden, ja suunnitelmissa on hakea vasta ensi keväänä ahkerammin sisään, vaikka olen nytkin jonkin verran psykan pääsykoemateriaaleja lueskellut ja aion pääsykokeen mennä tekemään testatakseni tilannetta jne...

Ongelmanani on kuitenkin, että piiitkään kuvittelin hakevani luokanopettajaksi, enkä siksi ole kirjoittanut psykologian lisäksi toista reaaliainetta. Psykologiasta kirjoitin syksyllä E:n, ja kevään kirjoitukset alustavien pisteiden perusteella ovat: äidinkieli L:n rajalla, pitkä englanti E:n rajalla, pitkä matematiikka E ja lyhyt ranska L:n rajalla (josta ei tosin psykaan ole hyötyä). Tiedostan siis jääväni aineen verran parhaista hakijoista jälkeen todistusvalinnan pisteytyksessä, ja siksi olen miettinyt olisiko ratkaisevaa täydentää tutkintoani vielä ensi syksynä esim. terveystiedon kirjoittamisella. Mistään reaalista kun en ole käynyt kuin vain pakolliset kurssit, niin tuo olisi ehkä helpoin saada yksin opiskellen haltuun...

Edelleen pohdin myös kuitenkin kasvatustiedettä opiskeluaineekseni, minne papereillani helpommin pääsisin... Toisaalta psykologia kuitenkin kiinnostaa, joten olisiko minun järkevämpää kirjoittaa tuo terveystieto, vaiko vain ensi keväänä lukea hulluna pääsykokeisiin ja toivoa parasta?

Opintoneuvoja vastaa:

Hei!

Kasvatustiedettä ajatellen olet valinnut hyvät aineet ja saanut niistä hienot arvosanat. Uskoisin, että todistuksesi riittää hyvin monen yliopiston erilaisiin kasvatustieteen koulutusohjelmiin.

Psykologia on huippusuosittu ala ja siksi oletkin oikeassa siinä, että todistusvalinnassa pärjätäksesi sinulla pitäisi olla todistuksessa yksi reaali lisää varmistaaksesi opiskelupaikan. Jos haluat todella palavasti opiskelemaan psykologiaa, suosittelen käymään esimerkiksi sen terveystiedon vaikkapa iltalukiossa tai nettilukiossa ja panostamaan kirjoituksiin vielä kerran kunnolla. Tarkat pisterajat eivät ole tiedossa vasta kuin yhteishaun jälkeen ensi keväänä, joten varmaksi ei voida sanoa, millaisilla papereilla pääsee sisään.

Todistusvalinta ja pääsykoe eivät sulje toisiaan pois. Jos siis havittelet psykologian opiskelupaikkaa esimerkiksi Helsingistä, Turusta tai Tampereelta, suosittelen panostamaan myös pääsykokeisiin kunnolla, jotta sinulla on parhaat mahdollisuudet tulla valituksi.

Nythän sinulla on hyvä aika tutustua erilaisiin psykologin tai kasvatustieteilijän urapolkuihin ja pohtia, kumman laitat ensisijaiseksi hakukohteeksi vai jätätkö toisen pois kokonaan.

 

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja

Oikikseen kolmella laudaturilla

Kysymys:

Moi!
Ehkä tyhmä kysymys, mutta täytyykö unohtaa haaveet oikikseen pääsystä todistuksella yhden C:n takia, jos löytyy laudaturit äidinkielestä, keskipitkästä ruotsista ja pitkästä enkusta sekä eximia pitkästä matikasta? Hirveä epävarmuus kun ei osaa ollenkaan arvioida tuon yhden epäonnistuneen fysiikan kokeen merkitystä :(

Opintoneuvoja vastaa:

Moikka!

Todistuksesi näyttää oikein hyvältä! Jos olet hakenut tänä vuonna oikikseen, niin pääsykokeessa menestyminen vaikuttaa ratkaisevasti siihen, pääsetkö sisään.

Kun ensi vuonna todistuksella otettavien paikkamäärä kasvaa, veikkaisin, että Lapin yliopistoon, Vaasaan tai Itä-Suomen yliopistoon tulet pääsemään noilla papereilla. Jos haluat Helsinkiin tai Turkuun opiskelemaan, voi olla, että sinun tulee saada paikka valintakokeen kautta. Ei siis hätää – joka tapauksessa kannattaa varautua siihen, että valmistaudut hyvin myös valintakokeeseen.

Terveisin,

Katja, opintoneuvoja