Vinkit valintakoepäivään

 Pääsykoetilanteeseen voi valmistautua etukäteen. Tässä ohjeet siihen, miten lievität koejännitystä ja saat päiväsi sujumaan hyvin!

vinkit_valintakoetilanne_kuva.jpg

Ennen valintakokeeseen osallistumista:

…käy tutustumassa koepaikkaan. Jos mahdollista, käy vierailulla oppilaitoksessa ja tutustu tiloihin. Koepäivänä tila tuntuu kotoisammalta, kun siihen on tutustunut jo kerran.

…tarkista tarvikkeesi. Onko laskimesi, tietokoneesi, kynäsi tai kumisi sääntöjen mukainen? Katso, onko vaatteissasi näkyviä logoja tai tekstejä, jotka saattavat olla kiellettyjä. Muista myös pakata mukaan henkilöllisyystodistus!

…suunnittele koepäivä etukäteen. Tee itsellesi aikataulu, jossa selvität, milloin heräät ja miten päiväsi siitä jatkuu.

…valmista eväät, jos kokeeseen saa ottaa syötävää. Mitä aiot syödä ja milloin? Koetilanteessa verensokerin lasku saattaa johtaa ajattelun puuroutumiseen – pieni välipala voi parantaa keskittymistäsi! Vältä liiallista kofeiinia kahvista ja virvoitusjuomista, jotta keskittymisesi eri kärsi.

….varmista vielä kerran aikataulu ja osoite. Olethan menossa oikeaan paikkaan oikeaan aikaan? Hyvä idea on myös pakata valintakoekutsu mukaan, jos olet saanut sellaisen.

…rentoudu. Edellinen ilta kannattaa käyttää lepäämiseen, jotta olet koeaamuna täydessä iskussa. Viime hetken kertaamiset kannattaa tehdä loppuun jo edellisen päivän aamuna.

 Koepäivänä:

…pukeudu mukavasti. Koetilanteessa joudut istumaan pitkään paikallasi, joten pidä huoli, että vaatteet eivät kiristä ja varpaasi pysyvät lämpiminä.

…syö aamiaista. Nälkäisenä kokeeseen meneminen ei ole järkevää.

…älä kiirehdi. Varaa paljon ylimääräistä aikaa, jotta sinun ei tarvitse panikoida aikatauluista.

…tarkista, että kaikki on pakattu. Onhan sinulla henkkarit ja tarvittavat muistiinpanovälineet? Joissakin kokeissa tarvitset myös omat koepaperit. Vesipullo on koetilanteessa ehdoton!

…rentoudu. Kuuntele lempimusiikkiasi tai nautiskele hetki auringonpaisteesta. Keskittyminen parantuu, kun säästät hyvää stressiä koetilannetta varten.

…valitse hyvä istumapaikka. Kun olet paikalla ensimmäisten joukossa, pystyt todennäköisesti valitsemaan, missä istut kokeen aikana. Hyvä paikka on esimerkiksi salin takana keskellä, jolloin sinun ei tarvitse väistellä muita samalla rivillä istuvia kokeentekijöitä.

…käy vessassa. Tämä kannattaa sekä ennen koetta, että kokeen aikana. Pieni jaloittelu voi auttaa selvittämään ajatuksia kokeen keskellä.

…älä käytä korvatulppia. Jos kokeen aikana annetaan tarkennuksia tehtäviin, ne saattavat mennä sinulta ohi.

…hengähdä kokeen jälkeen. Mene leffaan, näe kavereita tai ota päiväunet. Oikeiden vastausten googlettelu heti kokeen jälkeen ei auta purkamaan stressiä. Nyt on aika palkita itsensä kovasta työstä!