Vinkit uudelle opiskelijalle

Aloitatko yliopistossa ensi syksynä? Tässä postauksessa on 10 asiaa, jotka pitää tietää ennen opintojen alkua. Yliopisto poikkeaa huomattavasti lukiosta ja ammattikoulusta opiskelupaikkana ja siksi kannattaa varautua opintoihin jo etukäteen!

 

1.      Käy tutustumassa yliopistoon

Yleensä uusille opiskelijoille järjestetään kampuskierros, mutta suosittelen myös itsenäistä kiertelyä. Kampukset voivat olla todella sokkeloisia, joten kannattaa selvittää ainakin seuraavien paikkojen sijainti:

 • Luokkatilat ja luentosalit – missä on minkäkin nimisiä paikkoja? Isoilla kampuksilla luentoja saattaa olla muuallakin, kuin oman tiedekunnan rakennuksessa tai käytävällä.

 • Ravintolat, kahvilat ja ruokakaupat – Päivät voivat välillä olla pitkiä ja siksi syötävää on aina hyvä olla lähettyvillä.

 • Kirjasto tulee opintojen aikana erittäin tutuksi paikaksi. Selvitä, millaisia palveluita kirjasto tarjoaa kirjojen lisäksi.

 • Tietokoneluokat ja milloin ne ovat auki. Vaikka sinulla olisi oma läppäri, hiljainen tietokoneluokka voi joskus osoittautua keskittymisen kannalta parhaaksi kirjoituspaikaksi.

 • Muut tilat, kuten lepohuone, kampuskappeli, sähköisten tenttien luokka tai vaikkapa pelihuone.

2.      Tutustu opinto-oppaaseen etukäteen

Kun sinulla on käsitys siitä, mitä kaikkea seuraavaan opintojaksoon eli periodiin kuuluu tai mitä ensimmäisenä vuonna pitäisi oppia, on helpompi suunnitella opintojen aikatauluttamista. Hyvin suunniteltu aikataulu auttaa stressinhallinnassa, kun tietää, mihin mennessä mitäkin pitää olla tehtynä.

Jos olet pässyt yliopistoon yo-papereilla, etkä ole lukenut pääsykokeeseen, niin lainaa etukäteen jonkin kurssin kirja ja katso, millaista tekstiä alan opiskelijan pitää oppia lukemaan. Monelle tulee yllätyksenä, miten paljon uutta asiaa yhdessä kurssissa pitää oppia. Asioita ei ole aina tiivistetty selkeäksi paketiksi luennoilla, vaan opiskelijan pitää osata löytää luennoista ja kirjallisuudesta olennaiset asiar itse. Opiskelijoilta odotetaan jonkinlaista käsitystä alasta sekä hyviä aineistonhallinnan taitoja.

iStock-938171020_pieni.jpg

3.      Opettele opiskelutekniikkaa

Kirjatenttejä tulee olemaan monta ja hyvät opiskelutaidot säästävät tuntikaupalla aikaa. Mokasin itse ensimmäisen tenttini, kun en ollut yhtään varautunut lukemaan kolmea kirjaa muutamassa viikossa ja kirjoittamaan niistä järkevää esseetä. Opiskelutekniikkaa kannattaa treenata perehtymällä lukutekniikkaan, muistiinpanotekniikoihin ja ajankäyttöön syvällisesti. Itsellä isoin moka oli se, että en osannut tehdä riittävän hyviä muistiinpanoja, vaan luin vaan kaiken sanasta sanaan ja keskityin epäolennaisiin yksityiskohtiin. Tekemällä lukusuunnitelman ja opettelemalla löytämään keskeiset asiat opinnot alkoivat sujua huomattavasti nopeammin.

4.      Tee hankinnat

Tarvitset ainakin nämä ensimmäisten viikkojen aikana:

 1. opiskelija- ja kirjastokortti

 2. kalenteri

 3. läppäri

 4. muistiinpanovälineet

 5. vesipullo

 6. reppu tai laukku

5.      Pidä kiinni aikatauluista

Yliopisto-opiskelu on paljon itsenäisempää, kuin lukiossa tai ammattikoulussa opiskelu. Opintojen edetessä joudut itse kasaamaan lukujärjestykseksi, selvittämään kurssien aikataulut sekä aikatauluttamaan tentteihin lukemisen ja tehtävien palauttamiset. Tässä on kaksi ohjetta, jotka auttavat sukkuloimaan opinnot ajoissa läpi:

 • Kasaa menot kalenteriin minuutin tarkkuudella: Luennot saattavat olla eri viikkoina eri aikaan eri paikoissa ja niissä voi olla läsnäolopakko. Yliopistoissa on myös käytössä akateeminen vartti, eli yleensä luennot alkavat vasta vartin yli, vaikka aloitusaika olisi merkattu tasaan. Tekemällä tarkan viikkosuunnitelman näet, milloin sinulla on aikaa tauoille ja pidemmille opiskeluhetkille esimerkiksi kirjastossa.

 • Vapaa-aika on lukuaikaa: Vaikka kalenteri näyttäisi mukavan tyhjältä ja siellä näyttäisi olevan useita vapaapäiviä viikossa, se ei tarkoita sitä, että ehtisit lomailla. Kursseilla saattaa olla useita kymmeniä tunteja - jos ei yli satakin - tuntia itsenäistä työtä. Se tarkoittaa sitä, että sinun pitää varata aikaa itsenäiselle kirjojen lukemiselle, esseiden kirjoittamiselle ja muille harjoitustöille. Varaudu siihen, että opintoja tehdään viitenä päivänä viikossa. Paras tapa potkia itseään töihin on merkata kalenteriin viikottain ajat, jolloin vaikkapa luet tenttiin tai kirjoitat esseeseen kaksi sivua lisää.

6.      Muista ilmoittautua ja lainata ajoissa

Useille kursseille pitää ilmoittautua etukäteen. Joskus kurssit ovat niin täynnä, että kaikille halukkaille ei riitä paikkoja. Ilmoittaudu haluamallesi kurssille heti, kun se on mahdollista. Muista myös tarkistaa, täytätkö kurssin esivaatimukset: joskus kurssi-ilmoittautumista varten pitää olla suoritettuna jokin toinen kurssi tai kurssi voi olla suunnattu vain maisterivaiheen opiskelijoille.

Kun tiedät seuraavan jakson kurssit, varaa kirjastosta heti kurssikirjallisuus, sillä muutamaa päivää ennen tenttiä kirjat ovat varmasti loppu. Kirjojen nimet löytyvät joko opinto-oppaasta, Moodlesta tai ne selviävät ensimmäisellä luennolla. Joskus kirjoja voi olla todella hankala saada, joten voit myös etsiä niitä yliopiston kirjaston lisäksi paikallisesta kirjastostasi.

Myös tentit eli kokeet vaativat joskus ilmoittautumista. Tarkista tämä jokaisen kurssin kohdalta erikseen.

iStock-1030455214.jpg

7.      Älä nuku luennolla

Välillä opiskelijalla saattaa olla koko päivän mittainen putki luentoja. Niistä saa parhaan hyödyn, kun ylläpitää omaa vireystasoaan aktiivisesti. Jokaisella tauolla kannattaa liikkua, jotta kroppa ei nukahda pitkään istumisputkeen. Luennon aikana kannattaa juoda paljon vettä, nautiskella kahvia (jos se on sallittua) ja tehdä muistiinpanoja, jotta saa pidettyä oman keskittymisensä aiheessa. Kännykän räpeltäminen katkaisee ajatukset ja luennon punaisen langan seuraaminen hankaloituu. Tee siis periaatepäätös ja jätä puhelin kassiin luennon ajaksi!

8.      Vertaile muiden töihin

Katso, millaisia esseitä tai kirjallisuuskatsauksia muut ovat tehneet samalla kurssilla. Plagiointi eli luvaton kopiointi on kiellettyä, mutta vinkkien hakeminen esimerkiksi sisällysluetteloiden rakenteesta on enemmän, kuin sallittua! Tekstin rakenteen suunnittelu etukäteen hyvien esimerkkien avulla nopeuttaa kirjoitustyötä huomattavasti.

9.      Lounas maksaa

Ilmaisia lounaita eli yliopistolla ole, vaan lounaan saa opiskelijakortilla noin 2-3 euron hintaan. Muista pitää opiskelijakortti aina mukana! Kahvi on yliopistolla usein kohtuuhintaista, mutta välipalapatukat ja sämpylät kannattaa ostaa kaupasta. Kampuksilta saattaa löytyä myös tiloja, joissa on jääkaappi ja mikro omien eväiden säilytystä ja lämmitystä varten.

10.   Etsi sopiva opiskelunurkkaus

Kun ensimmäiset palautettavat tehtävät tai tentit painavat päälle, opiskeluihin keskittymistä tukeva ympäristö on täyttä kultaa. Jos pidät yksin lukemisesta, etsi kirjastosta, kahvilasta tai muista tiloista itsellesi mieluinen paikka, missä opinnot sujuvat. Koti on harvalle se paikka, missä opinnot sujuvat kaikista parhaiten.

Jos opit paremmin ryhmässä, osallistu lukupiiriin tai ryhmätehtävän tekemiseen. Saman vuosikurssin opiskelijoilla on usein esimerkiksi Facebook-ryhmä, josta kannattaa pyytää tutoreiden tai opiskelukavereiden apua!

Paljon onnea uusille opiskelijoille ja intoa syksyyn!