Todistusvalinta ja pääsykoe

Kun ammattikoulun tai lukion käynyt päättää hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, hänet valitaan oppilaitokseen joko todistuksen tai pääsykokeen perusteella. Täältä löydät infon pähkinänkuoressa!

Todistusvalinta

Todistusvalinnassa katsotaan joko ammattikoulun tai ylioppilastodistuksen arvosanoja. Jos pisteitä tulee todistuksesta riittävästi, opiskelijan ei tarvitse mennä pääsykokeeseen. Hän saa joko suoraan opiskelupaikan tai pääsee osallistumaan soveltuvuuskokeeseen. Jos pisteet eivät riitä, opiskelija voi mennä pääsykokeeseen.

Ammattikoulun todistuksella voi hakea vain ammattikorkeakouluun, eli yliopistoon pyrkiessä amiksen käyneen hakijan on mentävä pääsykokeeseen. Ammattikorkeakouluun hakiessa melkein kaikille aloille tärkeimpiä ovat samat arvosanat huolimatta siitä, mihin haet. Esimerkiksi lukion äikästä, pitkästä matikasta ja pitkästä kielestä saa aina eniten pisteitä. Ammattikoulun ja ylioppilastodistuksen pisteiden laskutavasta ammattikorkeakouluissa lisää täällä.

Lukion papereilla voi hakea sekä ammattikorkeakouluun, että yliopistoon. Yliopistossa pisteytys muuttuu jonkin verran sen mukaan, mille alalle hakee. Lue täältä lisää siitä, mitä juuri sinun kannattaa lukiossa kirjoittaa.

 

Pääsykoe

Pääsykokeella eli valintakokeella voi päästä sisään ammattikorkeakouluun tai yliopistoon huolimatta siitä, mitä amiksen tai lukion todistus näyttää. Aloista riippuen kokeessa voidaan testata esimerkiksi lukion oppimäärän osaamista jossakin aineessa tai jonkin tietyn kirjan osaamista. Kannattaa tarkistaa esimerkiksi Opintopolusta, mitä oman alan pääsykokeesta kerrotaan.

Pääsykokeen jälkeen voi olla vielä erillinen soveltuvuuskoe. Esimerkiksi opettajilta halutaan testata haastattelemalla heidän kykyään toimia erilaisissa tilanteissa. Lisäksi soveltuvuuskokeessa voidaan testata vaikkapa loogisen päättelyn taitoja tai opiskelijan motivaatiota alalle.

Ps. Lue myös, miten yliopistoon pääsee.

BanneriYoutube.jpg