Opiskeluvinkit valintakokeeseen

Valintakoetta varten pitää usein kerrata lukion kursseja ja opiskella uusia asioita valintakoekirjoista, -artikkeleista tai aihealueista. Lääkiksessä vaaditaan lukion oppimäärien muistamista, oikiksessa hakija joutuu omaksumaan nopeasti monta sataa sivua uutta tekstiä ja sosiaalityössä vastassa ovat tieteelliset artikkelit. Tästä löydät vinkit siihen, miten opit mahdollisimman paljon lyhyessä ajassa!

VK uutiskirje.jpg

 Aikataulu

Jokaisella hakijalla pitäisi olla oma kalenteri, johon merkataan jokaiselle päivälle lukutavoite. Tavoitteet kannattaa jaksottaa niin, että jokaiselle viikolle jää ainakin yksi lukemisesta vapaa lepopäivä. Juuri ennen koetta varataan vähintään kolme päivää kertaamista varten, jotta luku-urakan alussa käsitellyt asiat eivät katoa muistista ennen koetta.

Lukutavoite voi olla sivumäärä, aihe tai kappale. Luettujen sanojen määrää tärkeämpää on saada ymmärrys jostakin asiasta joka päivä. Siksi kannustan jokaista keksimään vähintään yhden lukemista ohjaavan kysymyksen jokaiselle päivälle: ’’Mikä on derivaatan kaava?’’’ ’’Miksi Suomi liittyi EU:hun?’’

Viikko_lukusuunnitelma.PNG

Opiskelumenetelmät

Vihaatko tietokoneita vai rakastatko näppäimistöä? Kaikki eivät voi eivätkä halua oppia asioita samalla tavalla. Jos paperikirja tympii, käytä välillä aikaasi dokumenttien, opetusvideoiden tai nettikeskustelujen selaamiseen. Jos taas rakastat äänikirjoja, nauhoita itsellesi valintakoekirjan muistiinpanot ja kuuntele niitä vaikkapa bussissa tai siivotessasi.

Jotta asiat jäävät muistiin, sinun tulee valita kolmenlaisia opiskelumenetelmiä:

  • Pänttäys

Joitakin asioita on vain pakko opetella kerta toisensa jälkeen. Numerot, käsitteet ja listat pitää osata ulkoa.

  • Tuottaminen

Kirjoittamalla esseen, tekemällä videon tai opettamalla asian jollekin toiselle joudut miettimään tarkkaan, miten tämä asia nyt menikään. Asiat jäävät paremmin mieleen, kun selität ne omin sanoin.

  • Kertaaminen

Opitun voi unohtaa nopeasti, jos ei kertaa säännöllisesti. Tee itsellesi pistokokeita pöytälaatikkoon ja merkitse muistilistalle asiat, mitä et osaa enää selittää ulkomuistista. Käytä jo opittujen asioiden muisteluun joka päivä ainakin kymmenen minuuttia.

Kirja_lentää.jpg

Lukeminen

Lukeminen on kovaa työtä. Onnistunut lukuhetki vaatii ympäristön, jossa voit keskittyä lukemiseen. Kirjastossa puhelimen selaaminen ei ehkä houkuttele niin paljon, kuin kotisohvalla ja hiljaisuus antaa rauhan keskittyä omaan tekemiseen. Lukemista kannattaa jaksottaa esimerkiksi 30 minuutin osioihin, joiden jälkeen pidät pienen tauon ja muistelet lukemaasi.

Lukemista varten tarvitset aina kynän ja paperia tai tietokoneen. Jokaisesta aiheesta pitää kirjoittaa ylös avainkäsitteet sekä tärkeimmät asiat, jotta voit kerrata ne ilman, että sinun tarvitsee lukea koko sivua uudestaan. Parhaita muistiinpanotekniikoita ovat ajatuskartta ja omin sanoin kirjoittaminen.

Jos luet tätä blogia, kun ennakkomateriaali tai valintakoevaatimukset eivät ole tiedossa, aloita silti lukemisen harjoittelu heti. Voit vielä kasvattaa lukunopeuttasi ja parantaa muistiinpanotekniikkaasi ennen valintakoeurakkaa.

 

Muistiharjoitus

Testaa vielä, miten muistat lukemasi! Lue seuraavat kymmenen sanaa kaksi kertaa läpi ja yritä sitten kirjoittaa niistä mahdollisimman moni paperille.

kello, susi, auto, lappu, sininen, juoma, allas, nauraa, lasi, kalenteri

 

Lue sitten alla olevat kymmenen sanaa läpi ja keksi niistä samalla tarina. Esimerkiksi vihreä lisko juoksi eteiseen… Lue sanat vielä toisen kerran läpi ja muistele tarinaasi. Montako sanaa saat nyt kirjoitettua paperille?

vaate, iloinen, pallo, kirja, haave, istua, tanko, kenkä, purkki, pino

BanneriYoutube.jpg

Lukeminen ja oppiminen kehittyvät treenaamalla. Lukemisen iloa!