Opiskeluvinkit

Tässä lista asioista, joilla tehostat lukemistasi. Opiskelijoiden yleisin virhe on vain lukea kokeeseen ilman aikataulua ja oikeaa lukutekniikkaa. Näillä vinkeillä saat luettua yksittäisiä kappaleita tai kokonaisia kirjoja tehokkaammin ja opit asiat nopeammin.

1. Aikataulutus

Jaa ja merkitse luettavat tekstit eri päiville kalenteriisi. Merkitse ylös sivunumerot tai kirjan luvut ja kellonaika, milloin aiot lukea. Jos sinulla on luettavana kokonainen kirja, sisällysluettelon avulla saat helposti jaettua luettavan sopiviksi palasiksi. Muista jättää aikaa kertaamiselle, esimerkiksi yksi tai kaksi iltaa ennen koetta tai tenttiä.

Suosittelen lukemaan joka päivä suunnilleen samaan aikaan, jotta voit seurata omaa vireystilaasi. Jos olet väsynyt, lue vähemmän ja parempana päivänä voit ottaa isompia tavoitteita.

2.  Tyhjennä tila

Siivoa lukuympäristö kaikesta ylimääräisestä. Laita puhelin, musiikki, tietokone (tai ainakin ilmoitukset) pois päältä. Voit myös kokeilla erilaisia mindfullness-tekniikoita, jotka auttavat sinua siirtämään mielestäsi muut asiat pois opiskelun ajaksi. Vietä esimerkiksi minuutti hiljaisuudessa ennen luku-urakkaa.

3. Pomodoro-tekniikka

chronometer-153975_1280.png

Tällä tekniikalla saat jaksotettua lukuaikaasi. Ideana on, että ennen opiskelun aloittamista määrität itsellesi kysymyksen, johon etsit vastausta lukujakson ajan. Kysymys voi olla esimerkiksi ‘‘mitä tarkoittaa demokratia?’’ tai ‘‘selitä suhteellisuusteoria’’. Jos käytät Pomodoro-tekniikkaa kirjoittamiseen, päätä etukäteen, mistä aiheesta kirjoitat seuraavat minuutit.

Kun kysymys tai kirjoittamisen aihe on selvillä, laita ajastimeen sopiva minuuttimäärä. Voit aloittaa kymmenellä minuutilla ja pidentää aikaa jokaisella lukujaksolla jopa tuntiin. Keskity tuon ajan verran vain aikaisemmin määrittämäsi kysymykseen vastaamiseen tai aiheesta kirjoittamiseen. Ajan loputtua pidä viiden minuutin tauko, jolloin et ajattele opiskelua ollenkaan. Aloita tämän jälkeen seuraava lukujakso jatkamalla edelliseen kysymykseen vastaamista tai määrittämällä uusi kysymys.

4. Muistiinpanot

conflict-1458409_960_720.png

Lukemisen aikana tehdyt muistiinpanot ovat oppimisen kannalta elintärkeitä. Alleviivaukset ovat hyvä tapa merkitä tärkeimmät asiat ylös, kun käyt tekstiä läpi ensimmäistä kertaa. Tehokkaampi tapa on kuitenkin kirjoittaa opittavat asiat ylös omin sanoin esimerkiksi ajatuskarttoina, ranskalaisin viivoin tai tiivistelminä.

Luettuasi aukeaman, luvun tai kirjan, kokeile kirjoittaa ulkomuistista ylös lukualueen tärkeimmät asiat. Näin näet, keskityitkö lukemaasi ja jäikö siitä jotain mieleen.

5. Kertaaminen

Kertaamista kannattaa tehdä koko luku-urakan ajan. Käy läpi edellisen lukukerran muistiinpanot aina ennen kuin siirryt seuraavaan asiaan. Kertaamista varten voit tehdä itsellesi myös erilaisia tehtäviä:

checklist-2851998_960_720.png
  • Käsitteitä ja sanastoa voit harjoitella lapuilla, joissa toisella puolella on selitettävä sana ja toisella puolella oikea vastaus. Liimaa lappuja jääkaapin oveen tai sujauta lappu puhelimen korttikoteloon. Käydessäsi jääkaapilla tai lukiessasi viestejä koita selittää lapussa oleva käsite.

  • Samalla, kun teet muistiinpanoja, tee itsellesi jokaisesta aihealueesta harjoitustehtäviä. Keksi muutama yhtälö tai sanaselitystehtävä. Kun olet lukenut koe- tai tenttialueen läpi, voit käydä koko listan läpi ja testata osaamistasi.

6. Motivoi itseäsi

Motivaation avulla jaksat keskittyä lukemiseen kerta toisensa jälkeen. Kirjoita tavoitteesi ylös ja mieti mitä se vaatii – haluatko kokeesta kiitettävän, menestyä pääsykokeessa vai päästä tentistä läpi. Selkeä tavoite auttaa motivaation ylläpidossa.

check-40319_960_720.png

Testaa omaa osaamistasi säännöllisesti, jotta näet, kuinka osaamisesi kasvaa. Kun olet saanut päivän tavoitteet tehtyä, merkkaa tehdyt asiat itsellesi ylös. Voit myös palkita itsesi, kun olet saanut riittävästi tavoitteita saavutettua.