Millaisella todistuksella pääsi oikikseen 2019?

Oikeustieteen todistusvalinnan tulokset julkaistiin 26.6. Todistusvalinnan raja oli todella tiukka, sillä tarjolla olevista 522:sta opiskelupaikasta vain 110 oli yo-todistuksella jaettavia paikkoja. Vain joka viides sisään päässeistä valittiin todistuksella.

Alla on lista, kuinka monta oikeustieteen opiskelupaikkaa kussakin yliopistossa jaettiin todistuksella kaikista aloituspaikoista:

  • Rovaniemi 30/140

  • Joensuu 10/50

  • Helsinki 35/177

  • Vaasa 5/25

  • Turku 30/130

Todistuksen pisteytys

Pakollisen äidinkielen lisäksi todistusvalinnassa pisteytettiin neljä muuta ainetta, joista kaksi sai olla pitkiä. Loput pitkät aineet pisteytettiin keskipitkän aineen pistemäärän mukaisesti.

Oikis_pisteytys_2019_opintopolku.PNG

 Kuva: opintopolku.fi

Ilman laudaturia päätyi pääsykoekiintiöön

Jotta tuli valituksi yo-todistuksella yliopistoon, tuli todistuksestä löytyä vähintään 1 laudatur. Helsinkiin vaadittiin lähes täydet pisteet, sillä arvosanojen joukossa sai olla vain yksi eximia.

Oikis_pisteytys_2019_rajat.PNG

Onnea uusille opiskelijoille ja muistakaa perehtyä oikiksen peruskirjallisuuteen ennen opintojen alkua, jos ette valmistautuneet pääsykokeeseen!

Lähde: www.oikeustieteet.fi

Mikä muuttuu ensi vuonna?

Vuonna 2020 todistuksen pisteytyksessä kaikki aineet eivät enää ole yhtä arvokkaita. Nyt mistä tahansa reaalista on saanut saman verran pisteitä, kun taas jatkossa esimerkiksi fysiikasta saa 26,5 pistettä ja terveystiedosta 17,3 pistettä. Lisäksi tänä vuonna todistuksella pääsi noin 20% sisään oikikseen, mutta ensi vuonna todistuksella menee sisään jo 40%. Pisteraja tippunee siis hieman ensi vuonna, kun todistuspisteiden ehdot tiukentuvat ja sisään otetaan kaksinkertainen määrä todistuksen perusteella. Suosittelen kuitenkin panostamaan kirjoituksiin ja pääsykokeeseen täysillä, sillä helppoa oikikseen pääsy ei tule olemaan!