Miten pääsen yliopistoon?

Keväisin vain joka neljäs yliopistoon hakevista saa opiskelupaikan. Opiskelupaikan voi jatkossa saada joko ylioppilastodistuksella tai valintakokeella. Tästä tekstistä löydät parhaat vinkit siihen, miten voit kuulua siihen onnelliseen neljännekseen, joka pääsee aloittamaan opintonsa syksyllä!

1.       Pohjakoulutus kuntoon

Ennen yliopistoon hakemista pitää olla valmiina joko ammatti- tai ylioppilastutkinto. Yleensä tutkinnon pitää valmistua viimeistään kesäkuun ensimmäisinä päivinä, eli viimeisiä kursseja ei kannata jättää toukokuun loppuun.

 

Ammattikoulussa opiskelevien kannattaa aloittaa toivealasta riippuen teorian lukeminen heti! Jos aikoo pyrkiä lukemaan esimerkiksi lääketiedettä tai insinööritieteitä, lukion matematiikan, fysiikan ja kemian osaaminen on tärkeää. Koska amis ei voi hakea todistuksella yliopistoon, pääsykokeeseen pitää valmistautua tosissaan. Yksi vaihtoehto on myös ammattilukio, jossa voi opiskella esimerkiksi viisi kirjoitettavaa ainetta ja siten saada sekä ylioppilastodistuksen, että ammatin.

 

Lukiossa toimii motto: mitä aiemmin – sitä paremmin. Jos osaa jo ensimmäisenä vuonna nimetä haaveammattinsa, on helppo suunnitella kirjoitettavat aineet sen mukaan, minkä aineiden arvosanoilla tai osaamisella pääsee yliopistoon. Video: Millä arvosanoilla pääsee yliopistoon?

 

Jos olet jo kirjoitusten loppusuoralla ja päätätkin hakea sellaiselle alalle, jonka aineita et ole kirjoittanut tai jonka kirjoitukset menivät huonosti, valmistaudu pääsykokeeseen erityisen huolellisesti. Lue lisää siitä, mitä lukiossa kannattaa kirjoittaa: xxx

HAKU_kuvitus057sp.jpg

 

2.       Yhteishaku

Yliopistoihin haetaan keväällä yhteishaussa. Jos haet yliopistoon todistuksella, joudut yleensä silti varautumaan valintakokeeseen, sillä todistusvalinnan tulokset saattavat tulla vasta valintakokeen jälkeen.

 

Taktikointi hakuvaiheessa parantaa mahdollisuuksiasi. Jos opiskelupaikkakunnalla ei ole niin suurta merkitystä, hakukohteiden järjestyksellä on helppo kikkailla. Useilla aloilla, kuten oikeustieteessä ja lääketieteessä, voit hakea samalla kokeella moneen yliopistoon. Yleensä Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun on vaikeampi päästä opiskelemaan, kuin muihin Suomen yliopistoihin. Laittamalla vähiten suositun yliopiston ensimmäiseksi hakutoiveeksi pääset todennäköisemmin sisään.

 

Joillekin aloille voi hakea vain yhteen yliopistoon kerrallaan. Lisäksi on vielä aloja, joissa joutuu tekemään erilaisen kokeen, jos hakee eri yliopistoihin. Jos haet vaikkapa opiskelemaan historiaa, Helsingissä sinun tulee itsenäisesti ottaa haltuun jokin historiallinen ajanjakso, kun taas Turussa ja Oulussa testataan lukion historian oppimäärän sekä kokeessa jaettavan aineiston osaamista. Turkuun ja Ouluun voi siis valmistautua yhtä aikaa, kun taas Helsingin kokeeseen pitää valmistautua erikseen.

 

3.       Valintakoe

Muutama tunti elämästäsi ratkaisee tulevaisuutesi moneksi vuodeksi eteenpäin. Valmistaudu kokeeseen siis huolella. Tutustu valintakokeen tietoihin hyvin, jotta tiedät, mitä sinun pitää opiskella. Lukion oppimäärän lisäksi joillakin aloilla pitää osata esimerkiksi jokin tietty kirja tai aihealue ulkoa. Opiskelun tueksi kannattaa tehdä hyvä lukusuunnitelma sekä varata vaikkapa valmennuskurssi.

amfiteatteri, uni.jpg

 

4.       Jos meni pipariksi…

Hakukerroille ei ole ylärajaa eli voit hakea kiinnostavalle alalle vaikka kymmeniä kertoja. Useimmat hakevat esimerkiksi lääkikseen 2-3 kertaa, ennen kuin opiskelupaikan ovet aukeavat. Jos jäit ilman mieluista opiskelupaikkaa, tässä vinkit:

  • Älä ota sellaista opiskelupaikkaa, mitä et halua! Menetät muuten ensikertalaispaikkasi.

  • Selvitä valintakokeen oikeat vastaukset.

  • Korota lukion arvosanoja.

  • Kokeile uusia tapoja opiskella kokeessa vaadittavia tietoja ja taitoja.

  • Yritä uudestaan!