Mitä lukiossa kannattaa kirjoittaa?

Jos pohdit, mitä lukiossa kannattaisi opiskella ja kirjoittaa, niin lue tämä juttu!

Erityisesti ammattikorkeakouluun ja yliopistoon tähtääville lukio-opintojen suunnittelu jo ensimmäisestä lukukaudesta alkaen. Vuodesta 2020 ylioppilastodistuksen merkitys opiskelijavalinnoissa kasvaa ja siksi pitää tietää, mihin yo-kokeisiin panostaa.

1. Äidinkieli

Kaikilla aloilla ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa äidinkielen arvosana on yksi sisäänpääsyssä arvioitavista aineista. Äikäksi käy suomi, ruotsi, saame tai suomi/ ruotsi toisena kielenä.

2. Matematiikka

Matematiikka on yliopistoon hakiessa usein yksi aineista, jota ei voi korvata toisen aineen arvosanalla.  Ammattikorkeakoulussa etenkin pitkästä matikasta ropisee pisteitä huolella.

3. Pitkä kieli

Hyvällä kielitaidolla voi kahmia pisteitä useimmille aloille niin yliopistossa, kuin ammattikorkeakoulussa. Yleensä tämä kieli on englanti, mutta muutkin vaihtoehdot käyvät.

4. Fysiikka

Jos olet hyvä fysiikassa, opiskelupaikan ovet aukeavat sinulle helpommin. Lähes jokaisella alalla katsotaan fysiikan kirjoitusten arvosanaa. Hyvä fysiikan arvosana on etu jopa kauppatieteeseen ja psykalle hakeville.

5. Oman hakukohteen mukaiset aineet

Jatko-opintojen todistusvalinnassa katsotaan yleensä 4-6 aineen arvosanat ja pääsykokeissa testataan taas opiskeltavan alan osaamista. Esimerkiksi lääkikseen haluavien kannattaa kirjoittaa vähintään kuusi ainetta, sillä todistusvalinnassa pisteitä saa kuudesta aineesta. Samoilla aineilla pärjää myös pääsykokeessa.

Oikeustieteeseen pyrkivien kannattaa kirjoittaa vähintään viisi ainetta. Pääsykokeessa menestymisen kannalta yhteiskuntaopin ja historian tunteminen on hyvästä, eli niitäkin kannattaa lukea, etenkin jos vaikka fysiikka tai matematiikka ei oikein suju!

 LUE NÄITÄ!

Alta löydät ne aineet, mitä kannattaa lukea, kun pyrit tietylle alalle. Keltaisella olevat aineet ovat sellaisia, joita ei voi korvata todistusvalinnassa jonkun muun aineen arvosanalla. Ne on siis pakko kirjoittaa, jos mielii päästä alan jako-opintoihin! Esimerkiksi psykologiksi haaveilevien on siis kirjoitettava äikkä, matikka ja psykologia, jotta pisteitä tulee todistuksesta mahdollisimma paljon.

Vaaleanpunaisessa sarakkeessa olevilla aineilla kannattaa korvata sellaiset aineet, jotka eivät suju hyvin.